Нидерландската принцеса Амалия може да сключи брак с жена

Скорпионка

Главен Модератор
Екип
Редактор
Активност

258%

Капацитет

98%

Присъединил/а се на
13 Sep 2021
Отговори
319
Reaction score
3
Points
18
Бронзови Монети
100,011,450. BRO
niderlandskata-princesa-amalia-moje-da-skluchi-brak-s-jenaj-6.jpg

Наследницата на нидерландския престол, принцеса Амалия, може да встъпи в еднополов брак и пак да бъде кралица е заявил служебният министър-председател на Нидерландия Марк Рюте, пише BBC.

"Всеки крал или кралица може да се ожени за лице от същия пол и няма нужда да абдикира по тази причина" е бил неговият отговор на поставен в Парламента въпрос. Ситуацията засега е само хипотетична.

Нидерландската престолонаследничка принцеса Амалия навършва 18 години през декември.

niderlandskata-princesa-amalia-moje-da-skluchi-brak-s-jenaj-2.jpg


Еднополовите бракове са законни в Нидерландия от 2001 г., но винаги се е приемало, че не могат да се прилагат за членове от кралското семейство, тъй като те трябва да осигурят наследник на трона.

Според Рюте всичко е свързано с "теоретични ситуации", но Амалия може да се ожени за жена.

niderlandskata-princesa-amalia-moje-da-skluchi-brak-s-jenaj-1.jpg


"Следователно кабинетът не смята за необходимо наследник на трона да трябва да абдикира, ако иска да се ожени за партньор от същия пол", обясни той в отговор на писмен въпрос в парламента от собствената си партия.

Като най-голямо дете на крал Уилем-Александър, бъдещето на принцеса Амалия е подложено на проверка, след като една книга през лятото повдигна въпроса какво би могло да се случи, ако тя реши да се ожени за еднополов партньор.

Книгата не спекулира с личния живот на принцесата и няма индикации за сватба. Очаква се Амалия да отиде в университет през следващата година и тя е отказала кралския доход, на който има право, докато е студентка.

niderlandskata-princesa-amalia-moje-da-skluchi-brak-s-jenaj-3.jpg


Въпреки че кабинетът дава ясно да се разбере, че еднополовите бракове са възможни, не се знае какво би станало с наследството, ако има деца, родени от еднополов кралски брак, например чрез осиновяване или донор.

Нидерландската конституция гласи, че кралят или кралицата могат да бъдат наследени само от "законен потомък".

Премиерът каза, че на този етап това е чисто теоретично, но това ще зависи от парламента, който трябва да даде одобрение за кралски брак. "Нека преминем този мост, ако стигнем до него", каза той за холандската телевизия.

niderlandskata-princesa-amalia-moje-da-skluchi-brak-s-jenaj-5.jpg


Източник: Fakti.bg
 
Top Отдолу